Kisakausi on paketissa ja siitä tuli aika erilainen kuin mitä ajattelin. Tuloksellisesti ei jäänyt kerrottavaa, mutta opin kyllä paljon ja toivottavasti osaan hyödyntää näitä oppeja jatkossa.

Ensinnäkin keskity perusasioihin. Urheilu on tavallaan melko yksinkertaista, pysy terveenä, syö, treenaa ja lepää sekä tee kisoissa se mitä osaat. Moniin asioihin voi oikeasti vaikuttaa, se että sairastuin EM-kisoissa oli huonoa tuuria, mutta sitä edelsi ainakin viisi huonoa valintaa, joissa valitsemalla toisin olisi voinut pienentää sairastumisriskiä merkittävästi. Pieleen menneiden EM-kisojen jälkeen, kun motivaatio oli hukassa, sain todistaa miten suuri merkitys levolla ja ravinnolla on jaksamiseen ja treeneihin. Jos niiden eteen ei jaksa tehdä töitä, niitä kuuluisia pieniä asioita, niin ei treeneihin kovin paljon odotuksia kannata asettaa.

Mutta kun elämässä on aina niitä muuttuvia tekijöitä ja urheilu, kuten elämä yleensä on yksinkertaista vain paperilla. Sillä miten asiat koemme ja käsittelemme on valtava merkitys. Viime aikoina oon paljon pohtinut pelkoa ja sitä miten paljon sillä voi tuhota. Väitän että itsestään ei voi saada kaikkea irti, jos pelkää. Pelko saa tekemään varasuunnitelmia, varasuunnitelmat vievät meidät pois tästä hetkestä. En väitä, etteikö saisi tehdä suunnitelmia ja varautua, ne ovat osa urheilua. Mutta huippusuoritus vaatii heittäytymistä, luovuutta ja hetkessä elämistä. Sitä voi harjoitella, mutta ei pakottaa.

Oon jostain kuullut ajatuksen, että muita matkimalla ei voi olla paras, ja oon siitä taas entistä vakuuttuneempi. Urheilu ois helppoa, jos treenimäärien lisääminen näkyisi suoraan tuloslistalla. On paljon hyviä ohjeita, metodeja ja  treenejä, mutta oikeaan aikaa tehtynä ne kehittävät. Oon saanut paljon hyviä ohjeita, jotka on tuntunut vaikelta ja hankalilta, mutta kun olen yrittänyt samoja juttuja vuoden tai kahden päästä oon ollu niistä aivan liekeissä. En halua sanoa että treenaaminen ei saisi tuntua fyysisesti pahalta tai ei pidä tehdä mitään mikä epäilyttää, siitähän treenaamisessa on kyse. Mutta on hyvä tehdä enimmäkseen asioita, joissa onnistuu ja jotka kasvattavat itseluottamusta. Jos urheilusta tykkää, niin kyllä ne kovat treenitkin polttelevat kun niihin on valmis, toki joskus se vaatii pientä virittelyä. Ei väkisin, mut täysiä 🙂

-Mirka